Follow us

Η Βόρεια Μακεδονία "μας ξεπληρώνει" για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία

Πενταετή συμφωνία για στρατιωτική-οικονομική συνεργασία υπέγραψαν Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πενταετή συμφωνία για στρατιωτική-οικονομική συνεργασία και πρωτόκολλο για την εφαρμογή της, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων των δύο χωρών, υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Radmila Sekerinska και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar.

Σύμφωνα με το IBNA, η συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων σε ετήσια βάση, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τη Βόρεια Μακεδονία για τον εκσυγχρονισμό των ικανοτήτων του στρατού και την ενίσχυση της ετοιμότητας μάχης.

"Η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι μόνο στρατηγικοί εταίροι αλλά και φίλοι που σέβονται και συνεργάζονται για σχεδόν τρεις δεκαετίες, χωρίς ούτε έναν λεκέ στις σχέσεις”, δήλωσε η υπουργός Sekerinska.

"Η συμφωνία για στρατιωτική-οικονομική συνεργασία είναι μια ακόμη επιβεβαίωση της φιλίας και της συνεργασίας που ενισχύθηκε με το ΝΑΤΟ και θα βοηθήσει πολύ στην προώθηση των προτύπων και της ετοιμότητας του Στρατού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε.

Ο Akar εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας και είπε ότι αναμένει γρήγορη και επιτυχημένη εφαρμογή.

Μίλησαν και για την κλιματική αλλαγή

Οι δύο υπουργοί μίλησαν για την κλιματική κρίση, την κατάσταση με τις πυρκαγιές και στις δύο χώρες και τις πλημμύρες στην Τουρκία που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και εξέφρασαν τη λύπη τους για τις ζημιές, τονίζοντας τη σημασία της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για τον μετριασμό των συνεπειών.

Διαβάστε Επίσης

Η Sekerinska επεσήμανε στον Τούρκο Υπουργό την υψηλή δέσμευση του Στρατού της χώρας στην κατάσβεση των πυρκαγιών. "Τέτοιες φυσικές καταστροφές, που έχουν επηρεάσει σχεδόν ολόκληρη την περιοχή, ήδη εξελίσσονται σε

ζήτημα ασφάλειας στο οποίο πρέπει να προσαρμόσουμε τις αμυντικές μας πολιτικές και να βρούμε βιώσιμες λύσεις", είπε η υπουργός.

Όπως γράφει το IBNA, η Τουρκία είναι πολύτιμος εταίρος και φίλος της Βόρειας Μακεδονίας από την ανεξαρτησία της. Οι δύο χώρες συμμετείχαν από κοινού στην Αποστολή Αποφασιστικής Υποστήριξης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SEDM, η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία συνεργάζονται επίσης στην ταξιαρχία SEEBRIG Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία φιλοξενείται αυτήν τη στιγμή από τη Βόρεια Μακεδονία.

Πηγή: ibna

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 25 Ιουν 2024 | 10:51

Απάντηση της Αθήνας στην πρόκληση Μίτσκοσκι για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Το erga omnes δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση

Τι απαντούν διπλωματικές πηγές σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μίτσκοσκι.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ 25 Ιουν 2024 | 00:22

Κάνει πνεύμα ο Μιτσκόσκι: "Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών είτε δεν την αντιλαμβάνεται", είπε για τον Γεραπετρίτη

"Ατομικό μου δικαίωμα να αποκαλώ την πατρίδα του όπως θέλω" ήταν το επιχείρημα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για να αντικρούσει τις δηλώσεις Γεραπετρίτη

«ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ» 24 Ιουν 2024 | 23:24

Πρόκληση από Φιντάν: Ελλάδα και Κύπρος θα πληρώσουν ακριβά τη στήριξη στο Ισραήλ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε για τις απειλητικές δηλώσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Νασράλα, κατά της Κύπρου.

ΤΟΥΡΚΙΑ 24 Ιουν 2024 | 15:10

Γιος ακροδεξιού πολιτικού κατηγορούμενος για διακίνηση μεταναστών - Με ελληνική σημαία το ταχύπλοο, συνελήφθησαν 4 Τούρκοι και 2 Έλληνες

Συνελήφθη στα Δαρδανέλια μαζί με άλλους τρεις Τούρκους και δύο Έλληνες για διακίνηση μεταναστών, αλλά και για κατοχή και εμπορία μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ 24 Ιουν 2024 | 14:44

Τουρκικά ΜΜΕ: Συνελήφθη Ελληνίδα υπήκοος στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης - Κατηγορείται για διακίνηση μεταναστών

"Συνελήφθη η διεθνής λαθρέμπορος μεταναστών Παρασκευή Γ." γράφει η τουρκική Sabah

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ 24 Ιουν 2024 | 10:24

"Πυρά" Γεραπετρίτη κατά Μίτσκοσκι: Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών η μη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από τη Βουλή η κυβέρνηση του Μίτσκοσκι - Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, χαρακτήρισε ως "επαίσχυντο" τον προσδιορισμό "Βόρεια" στη συνταγματική ονομασία της χώρας του

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Ιουν 2024 | 13:26

Προκαλεί ξανά ο Μίτσκοσκι: Αποκάλεσε τρεις φορές τη χώρα του "Μακεδονία" μέσα στο Κοινοβούλιο

Οι προκλητικές δηλώσεις Μίτσκοσκι έγιναν κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΙΔΥΜΟ ΚΤΗΡΙΟ 20 Ιουν 2024 | 10:05

Τουρκία: Πλήρης ψηφιακή σάρωση της Αγίας Σοφίας - "Αν καταρρεύσει από σεισμό, θα ξαναχτιστεί με τον ίδιο τρόπο"

Την πλήρη ψηφιακή απεικόνιση της Αγίας Σοφίας στο πλαίσιο ενός προγράμματος "ολιστικής καταγραφής" του μνημείου ολοκλήρωσε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20 Ιουν 2024 | 09:21

Έκλεισε το ντηλ των €3,2 δισ. ευρώ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - Συμφωνία από Masdar και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέγραψε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών με την Masdar για το 36,59%. Στη συνέχεια ανεβάζει το ποσοστό στο 67% και ακολουθεί δημόσια πρόταση.

19 Ιουν 2024 | 17:03

Επιμένει ο Μίτσκοσκι: Το όνομα της πατρίδας μου είναι Μακεδονία - Στο εξωτερικό θα χρησιμοποιώ τη συνταγματική ονομασία

Κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα χαρακτήρισε ο Μίτσκοσκι το να αποκαλεί τη χώρα του Μακεδονία στις δηλώσεις και τις ομιλίες του εντός των τειχών.

ΑΓΚΥΡΑ 18 Ιουν 2024 | 22:16

Φρίκη στην Τουρκία: Ζάμπλουτος Βρετανός με πετρέλαια σκότωσε την Τσέχα καλλονή σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

Ο Τόμας Ντέιβιντ Μπλιθ, με καταγωγή από το Εδιμβούργο, σκότωσε τη σύζυγό του Βικτόρια Βέρα Μπλιθ, προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΥ VMRO- DPMNE 18 Ιουν 2024 | 20:28

Προκλήσεις δίχως τέλος από τον Μίτσκοσκι: Δεν θα παρεκκλίνω από την ιδέα της Μακεδονίας

Ο Μίτσκοσκι δήλωσε αρχηγός ενός κόμματος "που επιδιώκει και εργάζεται για την μακεδονική εθνική ενότητα".

5Η ΜΕΡΑ 18 Ιουν 2024 | 19:00

Euro 2024 Τουρκία-Γεωργία: Τριάρα στο φινάλε για τους Τούρκους (3-1) [βίντεο]

Από τις πέντε προηγούμενες συναντήσεις τους οι Τούρκοι μέτρησαν τρεις νίκες.