Follow us

Φωτιά στις Κεχριές: "Μάχη" με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα - Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς [Εικόνες]

Σε ύφεση η φωτιά στις Κεχριές της Κορινθίας, σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πάνω από 24 ώρες μαίνεται η καταστροφική δασική πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της πυροσβεστικής.

"Η πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας είναι πλέον σε ύφεση. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η γενική εικόνα της είναι πολύ καλή", τονίζει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

"Είναι σημαντικό το γεγονός", προσθέτει, "ότι η φωτιά είναι πλέον στάσιμη. Είναι επίτευγμα που σε μια τέτοια μεγάλη και "δύσκολη" πυρκαγιά δεν έπαθε κανείς άνθρωπος το παραμικρό".

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ γιατί είναι "δύσκολη" η συγκεκριμένη πυρκαγιά: "Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές, ενώ έφτασαν σε συμπαγή δάση σε λόφους, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης. Σημειώστε, ότι στα πιο δύσβατα σημεία επιχειρούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ".

Ο αντιστράτηγος αναφερόμενος στο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, υπογραμμίζει: "Εχουμε οργανωμένο σχέδιο και για αυτό αντιμετωπίζουμε δραστικά τη φωτιά. Εκτός των άλλων, έχουμε απλώσει σε διάφορα σημεία δίχτυα με σωλήνες, μέσω των οποίων ρίχνουμε νερό από οχήματα, ώστε να πετύχουμε την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς".

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ωστόσο, όπως ανέφερε η περιφέρεια Πελοποννήσου, "σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις Κεχριές."

Φωτιά στις Κεχριές: "Μάχη" με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα - Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς [Εικόνες]

Μάλιστα είχε γίνει γνωστό ότι προωθείται η εκκένωση και του Σοφικού, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης δήλωσε στην ΕΡΤ πως δεν υπάρχει κίνηση του μετώπου της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα.

Στις Κεχριές Κορινθίας, παραμένουν οι πολλές διάσπαρτες εστίες, με συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Με εντολή Χαρδαλιά ενεργοποιείται η εφαρμογή "Copernicus"

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Νίκος Χαρδαλιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Εκκενώθηκαν οικισμοί και κατασκήνωση

Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή για εκκένωση σε δύο ακόμη οικισμούς, τη Δράσσα και το Ρυτό. Παράλληλα, με πρωτοβουλία των υπευθύνων κατασκήνωσης στο Σοφικό απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, τα παιδιά από το σημείο.

Φωτιά Κεχριές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εκτός από τις φλόγες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το μεσημέρι της Πέμπτης στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι οποίες αναζωπυρώνονται συνεχώς, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Φωτιά Κεχριές

Φωτιά Κεχριές

"Υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού"

"Η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με τους χειριστές των μηχανημάτων έργου, έδωσαν μεγάλη μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές", δήλωσε ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως εξήγησε, "οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι ομάδες των πεζοπόρων τμημάτων επιχειρούσαν συνεχώς για να περιορίσουν το μέτωπο προς τον Άγιο Ιωάννη και να προστατεύσουν τα σπίτια στην κοινότητα Αλαμάνο". Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Νανόπουλος, "οι χειριστές των μηχανημάτων έργου εργάζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχετικά με τα αίτια της φωτιάς, ο κ. Νανόπουλος είπε: "Κάτοικοι έχουν καταγγείλει σε εμένα πως υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις εμπρησμού και δεν αποκλείω το γεγονός, οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στο στρατόπεδο της περιοχής να έχουν καταγράψει στοιχεία, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στο πλαίσιο των ερευνών".

ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΕΧΡΙΕΣ

Ανεπιβαβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δέκα καμένα σπίτια, ωστόσο με σιγουρία γνωρίζουμε πως έχει καεί ολοσχερώς ένα σπίτι στο Αλαμάνο. Οπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βαθρακογιάννης, έχουν προκληθεί ζημιές από τη φωτιά, αλλά η Πυροσβεστική δεν έχει, έως αυτή την ώρα, επίσημη ενημέρωση για το αν έχουν καεί οικίες.

Υπενθυμίζεται πως χθες λόγω της ανεξέλεγκτης έκτασης που πήρε η φωτιά, εκκενώθηκαν προληπτικά έξι οικισμοί αλλά και ένα οικοτροφείο για ΑμΕΑ. Όλοι οι κάτοικοι των οικισμών αλλά και οι διαμένοντες στο οικοτροφείο μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, κοντά στη θάλασσα.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ 27 Ιουν 2024 | 17:44

Ραφήνα: Οδηγός έκλεισε τον δρόμο σε πυροσβεστικό όχημα που πήγαινε σε φωτιά - Τους έβαλε και τις φωνές...

Όσο κι αν του έλεγε, "έχω περιστατικό", ο οδηγός του πούλμαν του φώναζε γιατί πήγε να του κλείσει τον δρόμο.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 27 Ιουν 2024 | 17:37

Φωτιά ξανά στη Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας - Καίγεται δασική έκταση, στη μάχη και εναέρια μέσα

Στη Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας είχε ξεσπάσει φωτιά και το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 27 Ιουν 2024 | 16:30

Φωτιά στην Ύδρα: Βρέθηκαν ίχνη από κροτίδες στην παραλία - Ενισχύεται η εκδοχή του πάρτι από τους πλούσιους επιβάτες

Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τα υπολείμματα από κροτίδες που βρέθηκαν στην παραλία της Ύδρας.

ΜΕΓΑΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 27 Ιουν 2024 | 15:54

Συναγερμός για πυρκαγιά στη Βοιωτία: Μήνυμα από το 112 - Δύσκολη η φωτιά, λέει ο αντιπεριφερειάρχης

Επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα στη φωτιά στον Αγιο Βλάση Βοιωτίας

ΣΕ ΑΓΡΟΤΟΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ 27 Ιουν 2024 | 14:02

Φωτιά στον Άγιο Βλάσιο Βοιωτίας: Σηκώθηκαν πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο - Εστάλη 112

Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερο επιχειρούν στη φωτιά στον Άγιο Βλάσιο Βοιωτίας.

27 Ιουν 2024 | 06:32

Φωτιά στην Ύδρα: Προσωρινά κρατούμενοι ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού

Ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού "Περσεφόνη", είχαν συλληφθεί μαζί με άλλα 11 άτομα ως υπαίτιοι της φωτιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στην Ύδρα.

ΝΕΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ 26 Ιουν 2024 | 23:16

Φωτιά στην Ύδρα: Ολοκληρώθηκαν οι μαραθώνιες απολογίες των 13 μελών του πληρώματος– Βρέθηκε μπουκαλάκι με νερό στην παραλία

Υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή σε αυτό το περιστατικό και δεν ευθύνονται για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ύδρα.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΦΩΤΙΕΣ 26 Ιουν 2024 | 19:36
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 26 Ιουν 2024 | 19:33

Πυροσβεστική: Ξέσπασαν 33 πυρκαγιές στην χώρα μέσα σε μια μέρα -  Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα

Οι 25 πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη σε οκτώ μέτωπα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 26 Ιουν 2024 | 18:58
ΠΝΕΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ 26 Ιουν 2024 | 18:02

Φωτιά τώρα στα Τρίκαλα: Καίει κοντά σε σπίτια στο Ορθοβούνι – "Ήχησε" το 112 - Μέτωπο και στο Ωραιόκαστρο

H κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι μεγάλη καθώς οι φλόγες βρίσκονται κοντά σε σπίτια.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ 26 Ιουν 2024 | 16:03
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 26 Ιουν 2024 | 15:28